Co je režim hosta v prohlížeči Chrome a jak se liší od normálního prohlížení

Představte si to - někdo chce zkontrolovat svůj e-mail ve vašem počítači. Předání počítače pomocí prohlížeče Chrome by znamenalo přístup k vašim záložkám, historii, nastavením atd. Výsledkem by mohla být nejen jedna obava o soukromí, ale i malá nehoda ztrácí důležitá data. Aby se tomu zabránilo, Google Chrome nabízí režim hosta. Co je režim hosta a jak se liší od běžného prohlížení? Pojďme diskutovat.




Pokud si to pečlivě všimnete, výše uvedený příklad je pro hosta. To je pro někoho, kdo potřebuje váš počítač dočasně. Předpokládám tedy, že máte představu o tom, o čem je režim hosta. Ale ještě nepředpokládejte, že je toho víc, než se setká s okem.

Pojďme se tedy do Chromu ponořit hluboko do hostujícího režimu a dozvíte se o něm více.







Co je to režim hosta prohlížeče Chrome

Google Chrome vám to umožní vytvořit více profilů kde jsou důležité podrobnosti, jako jsou záložky, historie, hesla atd., uchovávány odděleně pro každého uživatele. Profily jsou vytvářeny natrvalo, abyste je mohli snadno přepínat. Můžete mít například samostatné pracovní a osobní profily.

Režim hosta je zvláštní případ profilů Chrome pro dočasné uživatele nebo pro hosty, jak název napovídá. Po spuštění tohoto režimu se otevře nové okno se samostatnou ikonou na hlavním panelu. Na frontě by se hostům zdálo, že Chrome vypadá normálně. Ale pokud se začnou snoopovat, všimli by si, že je něco pryč. A Chrome se pro ně může zdát prázdný nebo jednoduchý.

Důvod je ten, že existující Záložky Chrome a rozšíření z jiných profilů nejsou v tomto režimu k dispozici. Protože se jedná o efemérní profil, uživatel nemůže vytvářet záložky ani stahovat rozšíření. V tomto režimu chybí také správce hesel který je k dispozici v běžných profilech Chrome.

V tomto profilu dále nemůžete měnit žádné nastavení prohlížeče Chrome. Jediné dostupné nastavení je schopnost změnit výchozí vyhledávač.





Co se stane v režimu hosta

Kdykoli spustíte režim hosta, Chrome si myslí, že je to nový uživatel. Takže budete muset začít od prázdné břidlice pokaždé. Historie procházení nebo přihlašovací údaje předchozích uživatelů nebo relací tedy nebudou k dispozici.

To není všechno. Stránky, které návštěvníci navštíví, se nebudou zobrazovat v historii prohlížení žádného profilu Chrome. Ve skutečnosti, pokud zkontrolujete nastavení režimu hosta, neexistuje žádná možnost historie.

Také na Guiding Tech
Co je povoleno přihlášení do prohlížeče Chrome a pokud jej zakážete?
Přečtěte si více

Pokud jste se v tomto režimu přihlásili na různé weby, při ukončení režimu nebo zavření všech karet bude vaše procházení odstraněno. Ukončení režimu také odstraní všechna dočasná data, jako jsou soubory cookie a soubory v mezipaměti.

Můžete říci, že cokoli se stane v režimu hosta, zůstane v tomto režimu. Prohlášení však není stoprocentní, protože nezůstane vůbec tak, jak jste viděli výše. To znamená, že po zavření oken v režimu hosta se odstraní veškerá vaše historie prohlížení a dočasná data, jako jsou soubory cookie a mezipaměť. K těmto informacím tedy nemá přístup ani host, ani žádný jiný uživatel.





Co se stane se staženými soubory

Jedinou věcí, která zůstane nedotčena, jsou stažené soubory. jestli ty stáhnout cokoli při procházení profilem hosta to nebude po ukončení režimu odstraněno. Ke staženým souborům lze přistupovat z libovolného profilu Chrome.





Jak se liší režim hosta od normálního prohlížení

Google Chrome umožňuje procházet internet třemi způsoby - normální prohlížení, anonymní režim a režim hosta.

Pro začátečníky je normální prohlížení nebo normální profily trvalou záležitostí. Kdykoli zavřete prohlížeč, vaše aktivita nebude smazána a Chrome ani nezapomene na vaši existenci. Vždy můžete zkontrolovat svou historii procházení, vytvářet a zobrazovat záložky a používat rozšíření.

V režimu hosta je vaše aktivita omezena na vaši aktuální relaci. Po ukončení relace si Chrome již nevzpomene. V případě prohlížeče Chrome jste jiným uživatelem, pokud vytvoříte novou relaci. Jak již bylo zmíněno, nemáte přístup k záložkám, rozšířením a nastavením.





Režim host vs vs inkognito režim

Režim inkognito je mírně pokročilá verze režimu hosta. I když je vaše aktivita procházení soukromá, v režimu inkognito máte stále přístup ke svým záložkám a nastavením.

Také na Guiding Tech
#gtexplains
Kliknutím sem zobrazíte naši stránku s články o gtexplainech



Jak otevřít režim hosta

Zde jsou kroky:

Krok 1: Spusťte v počítači prohlížeč Chrome.

Krok 2: Klikněte na ikonu uživatelského profilu v horní části. Z nabídky vyberte Otevřít okno hosta. Budete přesměrováni do hostujícího režimu.





Jak ukončit režim hosta

Za tímto účelem klikněte v režimu hosta na ikonu profilu v horní části. Z nabídky vyberte Exit guest. Případně zavřete všechna okna profilu hosta.

Poznámka: V Chromu nelze deaktivovat režim hosta.



Dostupnost v mobilních aplikacích Chrome

Tento režim funguje pouze ve webové verzi prohlížeče Chrome. V telefonech se systémem Android můžete používat profil hosta který vytváří jiný účet nejen pro Chrome, ale pro všechny aktivity v telefonu.





V čem je háček

I když historie prohlížení z hostujícího režimu nebude k dispozici na jiných profilech Chrome, stále k němu může přistupovat váš poskytovatel internetových služeb a váš zaměstnavatel nebo škola.

Stejně tak, pokud jste se přihlásili k webové službě, jako je Gmail, YouTube nebo Facebook, mohou stále sledovat svou aktivitu. Pokud například v tomto režimu sledujete video YouTube, když jste v tomto režimu přihlášeni, bude to uloženo ve vašem Historie YouTube.

Tento režim konečně neomezuje přístup lidí k vašim dalším profilům Chrome. Hostující uživatel se může snadno přepnout na jiné profily pomocí ikony uživatele nahoře. Tímto způsobem mohou přistupovat k vašim záložkám, historii a heslům. Při předávání počítače ostatním tedy buďte opatrní i v hostovaném režimu.

Také na Guiding Tech
Jak obnovit karty Google Chrome po restartu
Přečtěte si více




Kdy použít

Režim hosta se nejlépe hodí pro dočasné situace, například když někdo chce váš počítač chvíli používat nebo chcete použít počítač někoho jiného. Soukromí obou je zachováno. Hostující uživatel nemůže vidět informace z jiných profilů a nemůže ani vidět, co byl hostující uživatel až doposud.

Pokud máte rádi možnosti hostujícího režimu, můžete mít Chrome se v tomto režimu vždy spustí.

Další: Plánujete obnovit nastavení Chromu? Zjistěte, co se stane poté, co zkontrolujete níže uvedený článek.