Co je povoleno přihlášení do prohlížeče Chrome a pokud jej zakážete?

Google Chrome je pravděpodobně nejlepším prohlížečem v okolí, který nabízí bezproblémovou synchronizaci. Přihlaste se pomocí svého účtu Google a získáte přístup ke svým heslům, záložky, údaje o automatickém vyplňování atd. napříč zařízeními bez ohledu na platformu. Z hlediska bezpečnosti máte jistotu, že se před zahájením synchronizace dat musíte do prohlížeče ručně přihlásit. Že jo? Nemohli jste se mýlit.




Na oslavu 10. výročí Chrome se Google rozhodl udělat něco drastického a poněkud hloupého - přihlaste se do Chromu, když to opravdu nechcete. Ale jak? A co udělá najednou najednou možnost Povolit přihlášení do prohlížeče Chrome přítomná na panelu pokročilých nastavení prohlížeče Chrome? To je to, co se chystáte zjistit, takže čtěte dále.





Google Chrome vás násilně podepíše

Počínaje prohlížečem Chrome verze 69 Google předal zcela přepracované uživatelské rozhraní. Ale to se nestalo jen estetikou, která se změnila. Přihlaste se do webové aplikace Google, ať už je to Gmail, Disk nebo YouTube, a nyní jste také automaticky přihlášeni na úrovni prohlížeče. Můžete to vidět kliknutím na nově implementovanou ikonu na výšku vedle adresního řádku.



To zní směšně a zcela zbytečně. Proč se chcete přihlásit do Chromu jen proto, že chcete používat některý z produktů Google? Není to na sdílených zařízeních riskantní? Nebylo by to kompromitovat vaše data synchronizací všeho lokálně?

Přihlaste se do webové aplikace Google, ať už je to Gmail, Disk nebo YouTube, a nyní jste také automaticky přihlášeni na úrovni prohlížeče

Otázky jsou spousty a poskytují dostatek důvodů k obavám. Ale i když vás Chrome podepíše násilím, vaše data se nebudou synchronizovat místně, pokud to výslovně neurčíte. Google alespoň tuto část opravil, ale celá věc stále nedává smysl. Proč tedy Google tuto změnu implementoval?

Pokud chcete synchronizovat svá data, musíte kliknout na velké modré tlačítko Zapnout synchronizaci.

Technický manažer vývojového týmu Chrome se poněkud pokusil celou věc vysvětlit meandrující série tweety. Abychom to shrnuli, má nová implementace pomoci vám zůstat ve sdíleném prostředí v bezpečí. Nabídka na výšku vás upozorní na skutečnost, že jste se na některé kartě přihlásili k účtu Google, a slouží jako připomínka k odhlášení ze všeho, kdykoli chcete prohlížeč zavřít.

Nová implementace vám má pomoci zůstat ve sdíleném prostředí v bezpečí

Ale promiň, Google - nikdo to nebude kupovat. Násilné přihlášení uživatelů do prohlížeče se jeví jako nedokonalé řešení ochrany osobních údajů na sdílené ploše nebo zařízení. Co když vlastně zapomenete odhlásit se z webové aplikace úplně? Nyní, když jste také automaticky přihlášeni na úrovni prohlížeče, znamená to, že vaše osobní data jsou ještě více ohrožena. Cizinec stačí kliknout na toto tlačítko Zapnout synchronizaci a stáhnout všechny vaše synchronizované položky lokálně.

Také na Guiding Tech
Firefox Quantum vs Google Chrome: Měli byste přepnout?
Přečtěte si více




Příchozí: Povolit přihlášení Chrome

Pokus společnosti Google o přihlášení vás do prohlížeče Chrome se samozřejmě s uživateli automaticky neproměnil. Cryptographer Matthew Green ve svém blogovém příspěvku & lsquo;Proč jsem udělal s Chrome, & rsquo; podrobně vysvětlil, o čem věří, že nejnovější funkcí prohlížeče Chrome je tmavý vzor. & rsquo; Zde je úryvek:

Znamená toto velké modré tlačítko, že již synchronizuji svá data s Googlem? To je děsivé! Počkejte, možná je to výzva k synchronizaci! Pokud ano, co se stane s mými údaji, když na ně náhodou kliknu?

Výše uvedená nabídka dává velký smysl. Temné vzory tlačí lidi k tomu, aby dělali věci, které ve skutečnosti nechtějí. A v tomto případě, ačkoli Chrome potřebuje k zahájení synchronizace výslovný souhlas, skutečnost, že jste již přihlášeni, spolu s poskytováním příliš velkého a lesklého tlačítka Zapnout synchronizaci, může způsobit omyl, že na něj náhodou kliknete.

Co se stane potom? Data nejen stahujete na některou nechráněnou sdílenou plochu, ale také do svého účtu Google nahráváte spoustu místně uložených dat. Nemluvě o tom, že Google může poté vaši aktivitu sledovat bez přílišného úsilí.

Spropitné: Co jsou tmavé vzory? Chcete-li se o nich dozvědět více, přečtěte si tento zajímavý příspěvek od TechCrunch.

Google si možná uvědomil potenciální důsledky tohoto kroku v oblasti zabezpečení a ochrany osobních údajů, nebo možná ne. Ale bez ohledu na to se na obrázku objeví funkce Povolit přihlášení Chrome. S vydáním prohlížeče Chrome v.70 máte nyní možnost zabránit tomu, aby se Chrome automaticky přihlašoval.

Na panelu Nastavení prohlížeče Chrome klikněte na možnost Upřesnit a jednoduše vypněte přepínač vedle položky Povolit přihlášení do prohlížeče Chrome. Jakmile to uděláte, nebudete přihlášeni do Chromu jen proto, že jste chtěli použít webovou aplikaci Google. Na osobních zařízeních opravdu nemusíte mít potíže s deaktivací funkce Povolit přihlášení do Chromu, ale na sdílených stolních počítačích to může být ve vašem nejlepším zájmu.

Také na Guiding Tech
7 tipů na ochranu soukromí a zabezpečení v prohlížeči Google Chrome
Přečtěte si více




Čas na použití přístupové fráze pro synchronizaci

Pokud je funkce Povolit přihlášení do prohlížeče Chrome deaktivována, nebudete již do Chromu automaticky přihlášeni. Zjevně si to však nemůžete vždy pamatovat, když často používáte sdílená zařízení. V takovém případě existuje řešení, jak uchovat svá data v bezpečí, pokud se zapomenete odhlásit - vytvořením přístupové fráze.

Relativně neznámé & lsquo; synchronizační přístupové heslo prohlížeče Chrome & rsquo; funkce aplikuje na vaše data další vrstvu šifrování. Kdykoli chcete synchronizovat data do nového zařízení, musíte vložit přístupové heslo - jinak nebude aplikace Chrome Sync prostě fungovat. Nikdo jiný by proto neměl mít možnost zapnout synchronizaci a získat přístup k datům vašeho účtu bez vašeho přístupového hesla.

I když zapnete synchronizaci Chrome náhodou, budete ještě muset vložit přístupové heslo, abyste mohli začít synchronizovat data.

Poznámka: Chcete-li začít používat přístupové heslo, klikněte na panelu Synchronizace na Synchronizovat a poté na přepínač vedle Šifrovat synchronizovaná data pomocí vlastní přístupové fráze.

Přístupové fráze také fungují způsobem, který brání ostatním v přístupu k datům i v případě resetu. Pokud se obáváte, že se do Chromu přihlašujete automaticky, je čas začít jej používat.

Proč to nečíst kompletní průvodce používáním přístupové fráze pro synchronizaci v Chromu, abyste mohli začít?

Také na Guiding Tech
#Google Chrome
Kliknutím sem zobrazíte naši stránku s články Google Chrome



Soukromí za prvé, Google!

Nyní tedy víte, co vedlo k tomu, aby se v Chromu na prvním místě zobrazila možnost Povolit přihlášení Chrome. Google je docela záludný k implementaci funkce, která vás přihlásí na úrovni prohlížeče bez souhlasu, a hrozný problém související s ochranou soukromí bez ohledu na to, jak se na to díváte. Ale alespoň teď máte na výběr, abyste tomu zabránili.

Naštěstí Google zaslechl každého a změnil spoustu věcí od prohlížeče Chrome 70 Beta.

Jak tedy plánujete používat Chrome do budoucna? Vložte komentář a dejte nám vědět.