Takto aplikace Facebook invazuje vaše soukromí

Facebook je nepochybně největší sítí sociálních médií na internetu, ale uživatelé Androidu, kteří ji mají Aplikace na Facebooku nainstalované na jejich zařízení - většina z vás - je třeba znovu posoudit, zda je udržení oficiální aplikace v chytrém telefonu hodnou volbou, či nikoli.




10 FACE / Shutterstock.com

I když existují řada dalších důvodů pro příkop aplikace Facebook jako je to do vašeho úložiště a dat, vybití baterie a vytváření dalších aplikací, stejně jako pomalé zařízení, obavy o ochranu soukromí v okolí aplikace zůstávají nejnaléhavější.

Největší síť sociálních médií na světě se stala jedním z cílů cesty pro netizény, ale cesta Facebook může proniknout do vašeho soukromí, je naprosto strašidelný.

Každá aplikace vyžaduje od uživatele určitý stupeň oprávnění k přístupu buď ke svým kontaktům (v případě aplikací, jako je Truecaller), k obrázkům (v případě aplikací pro sdílení fotografií, jako je Instagram) a k oblíbeným.



Podobně Facebook také vyžaduje určitá oprávnění od vašeho zařízení, aby mohl fungovat na optimální úrovni, ale tato oprávnění představují téměř všechna oprávnění, která některá z aplikací potřebuje.

Pro lepší představu povolte aplikacím na Facebooku přístup:

  • Vaše kontakty, protokoly hovorů, textové zprávy. To v podstatě znamená, že společnost může vidět, kdo jsou všichni ve vašich kontaktech, volat jim, posílat jim zprávy a také vidět, s kým jste byli v kontaktu. Aplikace může také provádět úpravy v kalendáři zařízení.
  • Vaše poloha, která jim umožní zjistit, kde se nacházíte.
  • Fotoaparát, což znamená, že aplikace má oprávnění klikat na obrázky, nahrávat videa a zvuk také pomocí mikrofonu.
  • Vaše interní úložiště, což znamená, že mohou v telefonu prohlížet i mazat soubory.
  • Aplikace může přistupovat k WiFi, měnit tapetu, síťové připojení a mnoho dalšího.
Stručně řečeno, množství přístupu, které aplikace Facebook má na vašem zařízení téměř se rovná množství přístupu, který používáte.

Vezměte prosím na vědomí, že Facebook nabídl vysvětlení k ospravedlnění své aplikace, která usiluje o téměř plnou kontrolu nad našim zařízením, ale doufám, že si pamatujete, jak je Facebook známý prodejem uživatelských dat a také vytvářením uživatelských profilů pro zobrazování relevantních reklam na jejich platformě.

Ujišťujeme vás, že vysvětlení je pravdivé, ale potažený cukrem, aby se skryla skutečnost, že Facebook má tato oprávnění, i když aplikace není implementována jejich specifickým zdůvodněním pro toto povolení.

První vysvětlení je samo o sobě „Číst textové zprávy (SMS nebo MMS)“. Facebook má přístup k vašim textovým zprávám i poté, co ověří vaše telefonní číslo. Buďte velmi opatrní, kolik přístupu dáváte těmto aplikacím.

Pokud se všechna tato oprávnění obávají a chcete se zbavit aplikace, ale přesto chcete zůstat ve spojení se svými přáteli na sociální síti, můžete se přihlásit k Facebooku pomocí libovolného prohlížeče.

Nelze popřít skutečnost, že téměř každá aplikace bude vyžadovat jedno nebo několik oprávnění pro přístup k určité části vašeho telefonu, ale řada aplikací vás požádá o oprávnění, která nevyžadují ani pro fungování, a ty jsou ty, které byste měli být opatrní z.

Některé takové aplikace, které vyžadují dodatečná oprávnění, která nejsou v souladu s jejich funkcemi, mohou také představovat potenciální malware pro vaše zařízení. Lidé obvykle v obchodě Play důvěřují „nejlepším vývojářům“, ale to by nemělo být tak, a měli byste si před instalací prověřit oprávnění každé aplikace, aby nedošlo ke ztrátě dalších dat - někdy i soukromých - aplikacím, které mohou být prodej těchto údajů třetím stranám.